Η πολιτική στο ποδόσφαιρο

Όποιος νομίζει ότι το ποδόσφαιρο παίζεται εντός των 4 γραμμών του γηπέδου, πλανάται πλάνην οικτράν. Φαινομενικά οι παίκτες είναι 11 για κάθε ομάδα, ενίοτε και 12, αφού ακούς συχνά να μιλάνε για την καυτή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί μιας ομάδας στο γήπεδο, ακόμα και 15, αν προσθέσεις και τα κοράκια, τους διαιτητές, που μπορεί να σφυρίζουν υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας.




Οι 11 έγιναν 15 λοιπόν και μπορεί να γίνουν ακόμα περισσότεροι, προκειμένου να κριθεί το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Προπονητές, φροντιστές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την έκβαση μιας αναμέτρησης.
Τι σημαίνει όμως πολιτική στο ποδόσφαιρο και πως αυτή ασκείται. Έχω 2 παραδείγματα φρέσκα, το ένα το προχτεσινό, που όλοι το είδαμε και αναφέρομαι στο περιστατικό της Τούμπας και το άλλο, που ούτε καν αναφέρθηκε (τουλάχιστον το δικό μου μάτι δεν το πήρε κάπου), στις δηλώσεις του Χιμένεθ μετά το ματς του Ατρομήτου με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, για κάποιον λόγο που δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε ή να ψάξουμε τώρα, φαίνεται να έχει κάνει πίσω, στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αυτό δείχνουν οι κινήσεις του μεγαλομετόχου του, που έχει κι άλλες σκοτούρες στην γκλάβα του μέσα. Όταν είχε ομαδάρα ο γαύρος και την προστασία της διαιτησίας αλλά και της αθλητικής δικαιοσύνης, κατέβαινε στην Τούμπα και έριχνε 3αρες και 4αρες κι ας πετούσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από την εξέδρα οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Φέτος που προστασία δεν υπάρχει από πουθενά, που η ομάδα του Ολυμπιακού και αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά έχει αποδυναμωθεί, το έχουν γυρίσει σε πρακτικές που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοι τους.
Δεν θα πω ότι ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε στην Τούμπα να παίξει μπάλα, φάνηκε όμως εκ των υστέρων, πως είχε πέσει σύρμα σε όλη την αποστολή, πως αν συμβεί το παραμικρό, να πάρουν την ομάδα και να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Τα υπόλοιπα καραγκιοζιλίκια δεν θα τα σχολιάσω, απλά θα πω ότι ακριβώς τα ίδια έκανε και ο Ίβιτς πέρυσι στο ματς με τον Παναθηναϊκό και κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να το καταλάβει αυτό.

Στο Μανόλο τώρα, που κατέβασε την ομάδα του με φουλ βασικούς στο Κίεβο, με -13 βαθμούς θερμοκρασία, για να αποκλείσει την Ντιναμό Κιέβου, λες και υπήρχε περίπτωση να φτάσει μέχρι τον τελικό. Για έναν περίεργο λόγο που κανένας δημοσιογράφος δεν σχολίασε πουθενά, η ΆΕΚ επέλεξε να ρίξει το βάρος στο EUROPA LEAGUE, παρά στο πρωτάθλημα, το οποίο έχει να κατακτήσει 24 χρόνια. Εδώ ομαδάρες όπως η Νάπολι, που έχουν βάθος στον πάγκο, σνομπάρουν τον θεσμό, όταν έχουν μπροστά τους την προοπτική να σηκώσουν την κούπα στην χώρα τους και η ΑΕΚ δεν κοίταξε να φορτσάρει στο ματς με τον Ατρόμητο, αλλά στο Κίεβο με τους Ουκρανούς.
Γέμισαν περηφάνια τα στήθη των οπαδών της ΑΕΚ για την εμφανισάρα της ομάδας τους στην Ουκρανία, στάχτη στα μάτια τους πέταξαν θα πω  εγώ. Φυσικά δεν βγήκε κανένας δημοσιογράφος να  ρωτήσει χτες τον Χιμένεθ, γιατί διάλεξε να παίξει με φουλ τις μηχανές στην Ουκρανία και να κρατήσει δυνάμεις για το ελληνικό πρωτάθλημα, που είναι και πιο ρεαλιστικός στόχος. Γάτα ο Ισπανός, μεγάλη αλεπού, μουτζούρωσε κι άλλο την αλήθεια, δηλώνοντας πως οι παίκτες του Ατρομήτου σκύλιασαν για το αποτέλεσμα και πανηγύρισαν στο τέλος σα να κέρδισαν.
Γνώμη μου είναι, πως για κάποιο λόγο που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, τα έχουν κάνει πλακάκια οι 2 πόντιοι και φέτος η ΑΕΚ κάνει πίσω στην υπόθεση τίτλος. Ίσως ο σκοπός τους είναι να φάνε τους άλλους 2 (Ο Παναθηναϊκός ήδη είναι στην εντατική) και μάλλον αποφάσισαν πως ενωμένοι είναι πιο εύκολο, να μοιράσουν και την πίτα αναμεταξύ τους και να τρώνε μόνοι τους τα επόμενα χρόνια. Θα φανεί αυτό, είναι μια υπόθεση δική μου.

Αυτό είναι πολιτική αγαπητοί μου με λίγα λόγια, όταν ο σκοπός σου είναι άλλος από αυτόν που φαίνεται και με τις δηλώσεις σου ή τις πράξεις σου επισκιάζεις ή κρύβεις την αλήθεια. Ειδικά στην Ελλάδα, η πολιτική είναι μεγάλη επιστήμη, από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν χρησιμοποιείται μόνο στη Βουλή. Εντύπωση όμως μου προκαλούν αυτές οι αλεπούδες, οι αλλοδαποί, οι Ισπανοί, πόσο πολύ έχουν εντρυφήσει στην ελληνική νοοτροπία και λαμογιά και υποδύονται τόσο καλά τον ρόλο τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2