Στο μυαλό του προπονητή

Προσπαθείς να κάνεις την εκτίμηση ενός αγώνα. Να προβλέψεις το αποτέλεσμα, τα γκολ, αν θα υπάρξει κάποια κάρτα και πολλά άλλα. Λαμβάνεις υπόψη σου στατιστικά, σημαντικές απουσίες, φόρμα και λοιπά στοιχεία. Ξεκινάει ο αγώνας κι ενώ έχεις μελετήσει τα πάντα εξονυχιστικά, πέφτεις τόσο έξω, που εκνευρίζεσαι αφάνταστα.



Παίζει ρόλο και η τύχη σίγουρα, πόσες φορές όμως δεν έχασες ένα καραμπινάτο σημείο, όχι απλά από ατυχία, αλλά από κακή εκτίμηση...
Παίζει για παράδειγμα το θηρίο στην έδρα του, πχ η Μπαρτσελόνα, με τα άσπρα χώματα του πρωταθλήματος, πχ την Βαγιεκάνο. OVER 2,5 σκέφτεσαι για να μην πω και OVER 3,5, αφού θα έρθει αντιμέτωπη η καλύτερη επίθεση με την χειρότερη άμυνα. Τα σπρώχνεις χοντρά, αλλά οι 2 ομάδες έχουν διαφορετική άποψη και το ματς λήγει 1-0. Πόσες φορές δεν έχει γίνει αυτό;
Άλλο παράδειγμα, έχει κάνει κοιλιά μια ομάδα ή έρχεται από 2-3 βαριές ήττες και αντιμετωπίζει κάποια άλλη που είναι σε φόρμα, που πετάει από νίκη σε νίκη, που κέρδισε άνετα τα 3-4 τελευταία της παιχνίδια, με πάνω από 2 γκολ διαφορά. Ξεκάθαρο φαβορί εδώ λες και ποντάρεις στην φορμαρισμένη, που τρώει μια ηχηρή σφαλιάρα και σε αφήνει σύξυλο! Πόσες φορές δεν την έχεις πατήσει και έτσι, δεν το έχεις δει να συμβαίνει και αυτό;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχω φρέσκο, του Σαββάτου, με πολύ κόσμο να πηγαίνει κουβά ποντάροντας στο ΔΙΠΛΟ της Μονακό η οποία έφαγε μια ξεγυρισμένη 3αρα από την Ανζέ που κατά τ' άλλα είχε ξεφουσκώσει.
Ο παράγοντας αυτός που πολλές φορές φέρνει τα πάνω κάτω και σπανίως τον λαμβάνουμε υπόψη μας, είναι ο προπονητής. Αυτός που η δουλειά του είναι να σκεφτεί το διαφορετικό, να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και τον κόσμο, να λειτουργήσει διαφορετικά από το σύνολο. Τι πιο λογικό να στήσει ένας προπονητής την ομάδα του αμυντικά, σε ένα ματς που όλος ο κόσμος περιμένει φεστιβάλ γκολ. Να πικάρει τους παίκτες του μετά από 1-2 βαριές ήττες ή να τους ανεβάσει το ηθικό, να τους πωρώσει, ειδικά σε ένα παιχνίδι με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο.
Στον αγωνιστικό χώρο κατεβαίνουν οι παίκτες, από αυτούς εξαρτάται το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, αυτοί κάνουν τα λάθη, αυτοί γίνονται και οι ήρωες. Στην άκρη του πάγκου όμως υπάρχει ο στρατηγός, αυτός που σχεδιάζει την τακτική και σε μεγάλο βαθμό κρίνει την ροή ενός αγώνα. Αν για παράδειγμα δώσει εντολή να κάτσει η ομάδα πίσω και να διώχνει την μπάλα στα περιστέρια, λίγα μπορούν να αλλάξουν οι ποδοσφαιριστές.
Το ζητούμενο είναι λοιπόν, να καταφέρεις να εισχωρήσεις στο μυαλό του εκάστοτε προπονητή. Να προσπαθήσεις να μαντέψεις την τακτική που θα ακολουθήσει σε κάθε παιχνίδι. Σε μερικά παιχνίδια, εκεί που όλα φαίνονται αυτονόητα, αυτός ο παράγοντας μπορεί να κάνει την διαφορά, να σε πονηρέψει και είτε να αποφύγεις ένα ποντάρισμα ή να βγάλεις μια έκπληξη. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2