Μεγάλοι ποδοσφαιριστές που δεν αγωνίστηκαν ποτέ σε παγκόσμιο κύπελλο.

Πολλοί είναι εκείνοι οι παίκτες που παρά τα πολλά μεγάλα ατομικά και συλλογικά τους επιτεύγματα, δεν κατάφεραν ποτέ να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Είτε λόγω συγκυριών, είτε επειδή προέρχονταν από χώρες με πολύ αδύναμη εθνική ομάδα, δεν βίωσαν ποτέ τη χαρά, περισσότερο όμως δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα, να τους θαυμάσει στο μεγαλύτερο τουρνουά του πλανήτη.
Στις μέρες μας, με την εξάπλωση των ΜΜΕ και του ίντερνετ, μπορεί οποιοσδήποτε να κερδίσει την δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει. Πριν μερικές δεκαετίες όμως, το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιρικός θεσμός στον κόσμο, που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των media και του κόσμου και δινόταν η δυνατότητα να θαυμάσουν παίκτες από άλλες ηπείρους και χώρες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν στις εγχώριες διοργανώσεις. Κλασσικό παράδειγμα ο Πελέ, ο οποίος ποτέ δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη και μέσω των παγκοσμίων κυπέλλων ο κόσμος θαύμασε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν ποτέ να αγωνιστούν σε κάποιο παγκόσμιο κύπελλο, παρόλο που ήταν θρύλοι στις χώρες και τις ομάδες τους.

George Best - Βόρεια Ιρλανδία

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι ίσως αυτή του George Best, του μεγάλου αστεριού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Βόρειας Ιρλανδίας. Ο 5ος Beatle όπως τον αποκαλούσαν, λόγω της ομοιότητας του με τα υπόλοιπα 4 "σκαθάρια", αλλά και της απήχησης που είχε στο γυναικείο πληθυσμό της εποχής, δεν κατάφερε ποτέ να λάβει μέρος σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη, που κατέκτησε τα πάντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, χρυσή μπάλα (1968), κύπελλο πρωταθλητριών (1968), πρωταθλήματα Αγγλίας (1965, 1967), η ατυχία του να γεννηθεί όμως σε μια χώρα με τόσο φτωχή ποδοσφαιρική παράδοση, του στέρησαν τη χαρά της συμμετοχής σε ένα παγκόσμιο κύπελλο.

Eric Cantona - Γαλλία  

Φαντάζει απίθανο, συνέβη όμως, αφού ο Έρικ Καντονά, δεν κατάφερε ποτέ να δώσει το παρόν σε ένα Μουντιάλ. Αν και διεθνείς με την Εθνική ομάδα της Γαλλίας (45 συμμετοχές, 20 γκολ), έπεσε πάνω στην κακιά συγκυρία να αγωνιστεί με τους τρικολόρ την εποχή της παρακμή τους, όταν δεν κατάφεραν να δώσουν το παρόν στα παγκόσμια κύπελλα του 90' και του 94'. Ο Καντονά ήταν αρχηγός της Εθνικής ομάδας που προετοιμαζόταν για το παγκόσμιο κύπελλο του 98'΄που θα γινόταν στην χώρα του, το επεισόδιο με τον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας όμως, τον άφησε εκτός αγωνιστών χώρων για 9 μήνες, έχασε την θέση του στην Εθνική ομάδα από τον Ζιντάν και τελικά κρέμασε τα παπούτσια του το 1997 σε ηλικία μόλις 30 ετών! Πόσο διαφορετικό θα ήταν εκείνο το Μουντιάλ της Γαλλίας με την παρουσία του Καντονά...

George Weah - Λιβερία


Ο Ζορζ Γουεά, έγινε ο πρώτος (και ο μοναδικός μέχρι σήμερα) Αφρικανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που κατέκτησε τη χρυσή μπάλα, έκανε τεράστια καριέρα με τα χρώματα κυρίως της Μίλαν, αλλά και των Μονακό, Παρί σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτυ, δεν κατάφερε όμως να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Έχει ψηφιστεί από αθλητικούς συντάκτες από όλο τον κόσμο, ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής τον 20ο αιώνα. Έκανε τα πάντα και μετά το τέλος της καριέρας του, προκειμένου να δει την αγαπημένη του χώρα να προκρίνεται σε ένα Μουντιάλ. Κάθισε στον πάγκο σαν προπονητής, διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, έγινε βασικός χρηματοδότης της Εθνικής, μέχρι και υποψήφιος πρόεδρος της Λιβερίας κατέβηκε στις εκλογές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Ryan Giggs - Ουαλία


Ο πιστός στρατιώτης Ράιαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι διανύει την 4η δεκαετία της ζωής του και αγωνίζεται ακόμα, δεν κατάφερε ποτέ να δώσει το παρόν σε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Βασικός λόγος η καταγωγή του και το Εθνικό συγκρότημα της Ουαλίας που στερείται όλα τα χρόνια της απαραίτητης ποιότητας. Ο Γκιγκς βέβαια, είχε τη δυνατότητα να διαλέξει την Αγγλική υπηκοότητα, αφού ο πατέρας του ήταν Άγγλος και η μητέρα του Ουαλή, επέλεξε όμως την Ουαλική, όπως και το όνομα της μητέρας του, μιας και όταν γεννήθηκε ονομάστηκε Wilson (το επώνυμο του πατέρα του) και στη συνέχεια επέλεξε να κρατήσει αυτό με το οποίο έγινε διάσημος (και ήταν το επώνυμο της μητέρας του). 64 φορές διεθνής με την φανέλα της Εθνικής Ουαλίας, πέτυχε 12 γκολ, δεν κατάφερε ποτέ όμως να την οδηγήσει στα τελικά κάποιας μεγάλης διοργάνωσης.

Heleno de Freitas - Βραζιλία


Η Βραζιλία ως γνωστό, έχει βγάλει πολλούς τεράστιους παίκτες και πριν την εποχή του Πελέ, ο μεγαλύτερος ίσως, ήταν ο Ελένο ντε Φρέιτας. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Μποταφόγκο σε 235 παιχνίδια πετυχαίνοντας 209 γκολ, τα περισσότερα με κεφαλιές! Αγωνίστηκε 18 φορές με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας, έπεσε όμως πάνω στη συγκυρία του Β' παγκοσμίου πολέμου, κατά την οποία δεν διεξήχθη παγκόσμιο κύπελλο, με αποτέλεσμα να μην κερδίσει ποτέ την αναγνωρισιμότητα που του άξιζε. Έφυγε στα 39 του χρόνια καθώς έπασχε από σύφιλη, στη Βραζιλία είναι ένας ποδοσφαιρικός Μύθος και το 2012 βγήκε στις αίθουσες η ταινία που φέρει το όνομα του "Heleno" της οποίας το trailer μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2