Οι πιο "Cult" φυσιογνωμίες των Ισπανικών πάγκων

Για να λειτουργήσει μια ορχήστρα σωστά απαραίτητος είναι ο μαέστρος. Στο ποδόσφαιρο τον ρόλο αυτό δεν έχει άλλος από τον προπονητή της κάθε ομάδας. Το πρόσωπο που βρίσκεται στο παρασκήνιο συνήθως, μιας και τα φώτα πέφτουν περισσότερο επάνω στους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν φυσιογνωμίες των πάγκων που περνούν απαρατήρητες, αλλά και κάποιες άλλες που διεκδικούν με την παρουσία τους, το στυλ τους, αλλά και την προσωπικότητα τους, ένα μερίδιο δημοσιότητας στον λαμπερό κόσμο του ποδοσφαίρου. Το tzogadomoutro σας παρουσιάζει τις πιο Cult φυσιογνωμίες των Ισπανικών πάγκων για την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε.


1. Geraldo 'Tata' Martino - Barcelona - Ο Κύριος γυμνασιάρχης



Ο συμπαθής Αργεντινός μας συστήθηκε ως νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα φέτος το καλοκαίρι και μαζί με τις γνώσεις του για το ποδόσφαιρο, έφερε μαζί του και την γκαρνταρόμπα που δημιούργησε τη δεκαετία του 80'. Η έννοια στυλ πρέπει να είναι άγνωστη στον 'Τάτα' που προτιμά τη διχρωμία στο κουστούμι, με το χαρακτηριστικό γαλάζιο σακάκι να με κάνει να αναρωτιέμαι αν θεωρείται trend στο Ροσάριο της Αργεντινής απ' όπου είναι και η καταγωγή του. Την εμφάνιση συμπληρώνουν τα γυαλιά με χοντρό σκελετό που καλύπτουν μάτι και φρύδι, το κούρεμα με την επιτηδευμένη χαίτη που χαϊδεύει απαλά τον αυχένα και τα εκάστοτε στενά μπλουζάκια που τονίζουν την κοιλίτσα, δείγμα καλοζωίας. Το όλο παρουσιαστικό θυμίζει περισσότερο Γυμνασιάρχη ή εκπαιδευτικό περασμένων δεκαετιών, παρά προπονητή που κάθεται στον πάγκο μιας εκ των κορυφαίων ομάδας του πλανήτη.

2. Javier Aguirre - Espanyol - Επιχειρηματίας της νύχτας


Δε γνωρίζω αν στο Μεξικό διατηρεί κάποια αλυσίδα με νυχτερινά μεγαζιά, το παρουσιαστικό του Μεξικανού τεχνικού της Εσπανιόλ εκεί με παραπέμπει εμένα πάντως. Το μαύρο κουστούμι με το άσπρο πουκάμισο, οι μονόχρωμες γραβάτες και ο γιακάς που κουμπώνει σφιχτά επάνω στο καρύδι, συμπληρώνονται, από το πάντα φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο και το μαφιόζικο χτένισμα με το γκρίζο μαλλί προς τα πίσω. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε, ότι κυκλοφορεί πάντα με 2 άσβερκους μπράβους και ένα πιστόλι Obregon παραμάσχαλα. Πέρα από την πλάκα, σίγουρα πρόκειται από τις πιο επιβλητικές παρουσίες σε Ισπανικό πάγκο και είμαι βέβαιος ότι οι 'μαγκιές' από παίχτες δεν περνούν στον Αγκίρε.

3. Juan Antonio Pizzi - Valencia - 'The Wrestler' 



Είμαι σίγουρος πως όταν τον πρωτοντίκρυσαν οι παίκτες της Βαλένθια θα αναρωτήθηκαν μήπως τους έφεραν προπονητή πάλης αντί ποδοσφαίρου. Τα κρούσματα απειθαρχίας ήταν πολλά επί εποχής Τζούκιτς και ο Σέρβος είχε χάσει τον έλεγχο. Με την Έλευση του Πίτσι όμως οι κώλοι έσφιξαν, καθώς η εμφάνιση και μόνο του Αργεντινού τεχνικού είναι αρκετή για να προκαλέσει δέος. Πολύ δύσκολα κάποιος που δεν πρόλαβε να τον δει να αγωνίζεται, θα πιστέψει ότι ο εν λόγω προπονητής ήταν ποδοσφαιριστής που φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τη φανέλα πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, ακόμα και της Μπαρτσελόνα. Δεν είναι απαραίτητο να φορέσει κολλητά μπλουζάκια για να επιδείξει τα μπράτσα του, αφού ακόμα και με κουστούμι ο όγκος του είναι ορατός. Εμένα πάντως μόλις τον βλέπω μου θυμίζει τον Μίκι Ρουκ από το 'The Wrestler'.

4. Jose Ramon Sandoval - Sporting Gijon - Ο Κίμωνας Κουλούρης της Ισπανίας



Το eyeliner στα μάτια το λάνσαρε πρώτος ο Κίμωνας Κουλούρης στο Πανελλήνιο. Δε γνωρίζω αν ο Σαντοβάλ τον πρόλαβε ή απλά ακολούθησε, το έντονο βλέμμα του όμως το οποίο συμπληρώνεται από το τσακίρικο φρύδι, κάνει θραύση στην Ισπανία. Δεν είναι όμως μόνον αυτό άξιο αναφοράς στην εμφάνιση του συγκεκριμένου προπονητή, του οποίου το παρουσιαστικό είναι τόσο επιβλητικό, όσο ενός ιδιοκτήτη χασαποταβέρνας. Κυκλοφορεί ντυμένος στην τρίχα συνήθως και εκείνο το σημείο του κορμιού του που σε συνεπαίρνει, είναι η απίστευτη μπάκα του, που ξεχειλίζει έξω από το παντελόνι και κινδυνεύει να σχίσει τα άσπρα πουκάμισα που συνήθως φοράει. Αξίζει ειδική μνεία με 2η φωτογραφία στον 'Ραμόν', τον οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα και είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου φυσιογνωμίες στα Ισπανικά γήπεδα.

5. Carlos Terrazas - CD Mirandes - Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί.


 Σίγουρα από τις όχι και τόσο γνωστές φυσιογνωμίες στο ευρύ κοινό, μιας και πρόκειται για προπονητή που δεν έχει δουλέψει σε υψηλό επίπεδο, το look το φτωχού πλην τίμιου βιοπαλαιστή όμως δεν σ' αφήνει ασυγκίνητο. Ο Κάρλος, μοιάζει να είναι σχεδόν αποστεωμένος από την πείνα, ενώ το όλο του στυλ παραπέμπει σε άνθρωπο του μόχθου και της εργατιάς, περισσότερο σε οικοδόμο ή σοβατζή. Στα 52 του, έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες της Β' κατηγορίας της Ισπανίας και κύριο του γνώρισμα είναι, τα μπετόν αρμέ που χτίζει στην άμυνα, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το όλο του look. Όποια ομάδα κινδυνεύει, του εμπιστεύεται τις τύχες του και μέχρι σήμερα δεν έχει βγει καμία χαμένη, αφού δείχνει άνθρωπος που θα σηκωθεί στις 5 το πρωί, θα περιμένει ευλαβικά στη στάση για το λεωφορείο και θα εργαστεί μέχρι αργά το βράδυ γυρνώντας κατάκοπος στο σπίτι με επιβράβευση ένα ζεστό πιάτο φασολάδα.

6. Paco Jemez - Rayo Valecano - Κανείς δεν είναι πιο γαμάτος από τον προπονητή


Η έννοια της λέξης γαμάτος, παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Πάκο Χέμεθ, προπονητή της Ράγιο Βαγιεκάνο τα 2 τελευταία χρόνια. Από τη νέα γενιά προπονητών, που συνηθίζουν να είναι πολύ μπροστά ενδυματικά, αλλά και σωματικά, δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα, με τους σαπιοκοιλιάδες 60αρηδες στον πάγκο. Η εμφάνιση όμως πρέπει να συνοδεύεται και από το ανάλογο ταπεραμέντο και προσωπικότητα, τομέα στον οποίο δεν υστερεί καθόλου ο αγαπητός Πάκο. Από τους προπονητές που χαίρεσαι όχι μόνο να τον βλέπεις, αλλά να τον ακούς κιόλας, αφού φημίζεται για τις γεμάτες σαρκαστικό χιούμορ δηλώσεις του. Σίγουρα το ντύσιμο δεν εμπνέει πάντα σεβασμό, συμβάλλει όμως προς αυτή την κατεύθυνση, συνολικά όμως, ο Πάκο Χέμεθ είναι από αυτούς τους προπονητές στον πάγκο, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, για το ποιος είναι ο πιο ΓΑΜΑΤΟΣ στην ομάδα!

7. Vicente del Bosque - Εθνική Ισπανίας - Ο Ταβερνιάρης


Δεν θα μπορούσε να λείψει από το αφιέρωμα η πιο CULT φυσιογνωμία των τελευταίων χρόνων, αυτή του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας. Αυτή η καλοκάγαθη φάτσα, που θυμίζει περισσότερο ιδιοκτήτη χασαποταβέρνας παρά προπονητή που έχει κερδίσει 2 Champion's League. Το χαρακτηριστικό μουστάκι τον συνοδεύει πάρα πολλά χρόνια, από τότε που ήταν νεάνις και κυριαρχούσε η άποψη, πως όσο πιο παχύ, τόσο πιο άντρα σε κάνει. Μην αυταπατάστε από το παρουσιαστικό, ο αγαπητός Βιθέντε είναι ακόμα 63 ετών, άσχετα που μοιάζει να έχει βγει στη σύνταξη εδώ και 10 χρόνια και ελπίζω ότι θα κοσμεί για πολλά ακόμα τους Ισπανικούς, κατά κύριο λόγο, πάγκους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2