Όλεγκ Σαλένκο: Ο ποδοσφαιριστής που έβαλε 5 γκολ σ' ένα ματς και μετά τον κατάπιε η γη.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στη λίστα με τους παίκτες που έχουν κατακτήσει το χρυσό παπούτσι στο Μουντιάλ, θα διαπιστώσει ότι όλοι τους είναι πασίγνωστοι, εκτός ενός, του Ρώσου Όλεγκ Σαλένκο.
Το Μουντιάλ του 1994 διεξήχθη στις Η.Π.Α. και ήταν το πρώτο στο οποίο συμμετείχε η Εθνική μας ομάδα με το γνωστό σύστημα 4-4-2 (4 από την Αργεντινή, 4 από την Βουλγαρία και 2 από τη Νιγηρία, όλα τα γκολ που δεχτήκαμε δηλαδή, χωρίς να σημειώσουμε ούτε ένα!). Το πρώτο ήταν και για τον Ρώσο Όλεγκ Σαλένκο, ο οποίος κατάφερε να σημειώσει την μοναδική επίδοση στα χρονικά των παγκοσμίων κυπέλλων, με 5 γκολ σε ένα παιχνίδι (αυτό με το Καμερούν). Πέτυχε ακόμα 1 με πέναλτι εναντίον της Σουηδίας και κατάφερε να μοιραστεί το χρυσό παπούτσι (δεν γνωρίζω αν τους έδωσαν από 1 ή το έκοψαν στη μέση) με τον Χρίστο Στόιτσκοφ, παρόλο που η ομάδα του αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων κιόλας.
Το να πετύχεις 5 γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι είναι κομματάκι δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται και για ματς του παγκοσμίου κυπέλλου. Το πιο απίθανο είναι όμως να μην συμμετέχεις ξανά ποτέ σε αποστολή της εθνικής σου ομάδας, να μην ξαναπετύχεις ποτέ γκολ σε διεθνές επίπεδο και η καριέρα σου να πάρει την κατηφόρα. Η αλήθεια είναι ότι ακούστηκαν πολλά για εκείνο το παιχνίδι τότε, αφού το σύστημα διεξαγωγής του Μουντιάλ ήταν λίγο περίεργο, αφού οι όμιλοι ήταν 6 και προκρίνονταν οι 2 πρώτες ομάδες, μαζί με τις 4 καλύτερες δεύτερες από κάθε όμιλο. Με μία νίκη δηλαδή, ήταν δυνατό μια ομάδα να περάσει στην επόμενη φάση. Οι Ρώσοι είχαν δεχτεί 5 γκολ στα 2 πρώτα παιχνίδια (2 από Βραζιλία και 3 από Σουηδία) και είχαν πετύχει μόλις 1, έτσι, με την διαφορά τερμάτων στο -4, ήθελαν μια μεγάλη νίκη απέναντι στο Καμερούν την τελευταία αγωνιστική, μπας και κλείσουν με θετικό πρόσημο στη διαφορά τερμάτων και καταφέρουν στο νήμα να πάρουν την πρόκριση. Δεν τα κατάφεραν τελικά, παρά τη νίκη τους με 6-1 επί του Καμερούν, αφού οι τρίτοι των άλλων ομίλων, συγκέντρωσαν περισσότερους βαθμούς από αυτούς.
Η ουσία είναι ότι το όνομα του Ρώσου επιθετικού γράφτηκε στην ιστορία και μπορεί να υπερηφανεύεται μέχρι σήμερα, πως είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που πέτυχε 5 γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι παγκοσμίου κυπέλλου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2